Siguranța la volan este un aspect extraordinar de important. Aglomerația, graba, diferitele obstacole ce pot apărea pe parcursul traseului sunt elemente ce ne îngreunează și mai mult călătoria cu mașina.

Din păcate, ceilalți participanți la trafic nu aplică întotdeauna măsuri de conducere preventivă, acest fapt îngreunând și mai mult postura de șofer.

Pentru o deplasare fără griji ia în considerare următoarele aspecte:

Centura de siguranță este vitală!

Fă un obicei ca primul lucru pe care il faci atunci când te urci la volan să fie punerea centurii de siguranță. În urma ultimelor reglementări, toți pasagerii unui autovehicul sunt obligați să poarte centura de siguranță, inclusiv cei de pe locurile din spate.

Ai grijă în permanență de copilul tău!

Copii sub 12 ani vor fi transportați numai pe locurile din spate, iar copii sub 3 ani doar în dispozitivele reglementate omologate.

Pe piaţă există trei tipuri de scaune auto pentru copii: scaune care se fixează cu spatele la direcţia de mers (pentru copii de până la 13 kg sau 12-15 luni), scaune care se fixează cu faţa la direcţia de mers (pentru copii cu greutatea cuprinsă între 9-18 kg sau până la vârsta de patru ani) şi scaune înălţătoare (pentru copii cu greutatea cuprinsă între 15-36 kg sau cu vârste cuprinse între 5 şi 12 ani). Este indicat să respectați indicațiile și instrucțiunile de montare a acestora.

Atunci când alegi scaunul pentru copii ține cont că:

  • scaunele de mașină pentru copii se aleg în funcție de greutatea și înălțimea acestora;

  • bebelușii vor fi transportați în scaune ce se fixează cu spatele la direcția de mers a mașinii;

  • în cazul unui scaun ce se fixează cu spatele la direcția de mers, atunci cand este așezat pe scaunul pasagerului din dreapta față, airbagul trebuie dezactivat;

Ultimele modificări aduse Codului rutier introduc sancţiuni pentru şoferii care nu se asigură că minorii poartă centurile de siguranţă sau nu folosesc dispozitivele de fixare omologate. Aceleaşi sancţiuni sunt aplicate şi dacă şoferul transportă un copil mai mic de 3 ani fără a folosi un dispozitiv de siguranţă omologat.

Obligatoriu!

Nu consuma alcool înainte de a te urca la volan. Alcoolul consumat chiar și în cantități mici poate afecta capacitatea de a conduce.

Echipează-ți mașina cu echipamentele de siguranță obligatorii: trusă sanitară, extinctor, triunghi și vestă reflectorizante. Produsele din gama Norauto dispun de garanție extinsă de până la 5 ani.

Nu folosi telefonul mobil în timpul deplasării, o clipă de neatenție îți poate schimba destinația. Norauto îți pune la dispoziție o serie de accesorii pentru a fi în siguranță.

Înainte de a pleca la drum, verificați sistemul de iluminare, presiunea din anvelope și nivelul lichidelor și uleiurilor.

Obiceiuri periculoase la volan:

- Să ții obiecte în brațe sau la picioare, în cazul unui impact acestea putând fi foarte periculoase și te pot răni.

- Să mănânci sau să bei la volan. Chiar dacă te gândești că nu ți se poate întâmpla nimic rău, în cazul în care te-ai îneca este posibil sa îți fie afectată capacitatea de reacție. De asemenea, o sticlă de apă îți poate cădea din mână și poate ajunge sub pedale, blocând manevrarea acestora.

- Fumatul la volan. Multă lume îl practică, dar având o singură mână disponibilă, capacitatea de reacție în cazul unei situații limită este scăzută.

- Să achiziționezi covorase universale pentru interiorul autoturismului. De cele mai multe ori, aceste covorase nu se potrivesc perfect pe mocheta mașinii și există riscul de a incurca accesul la pedale.

- Să asculți muzică tare sau la căști audio. Există posibilitatea să nu auzi zgomote din exteriorul mașinii, cum ar fi semnalele luminoase ale mașinilor de intervenție sau claxoanele de avertizare ale altor șoferi, lucru care poate fi costisitor.

- Nu vorbi la telefon sau scrie mesaje. În afara de sistemele de siguranți handsfree, carkit sau voice control, vorbitul la telefon îți distrage atenția de la drum și, pe lângă faptul că ești pasibil de amendă, se pot întâmpla accidente.